Table Mountain i el pirata fumat

Quan visitis Cape Town, a Sud-Àfrica, no pots no visitar Table Mountain, l’altiplà de més de 1000m d’alçada que dibuixa el perfil més popular de la ciutat. La muntanya ha estat declarada una de les set noves meravelles del món natural (com altres paisatges que hem vist aquí), no només per el seu important valor paisatgístic, sinó també per la seva riquesa inusual de flora i fauna, que converteixen Table Mountain en un punt únic al món. És un lloc espectacular, no ho dubtis.

SOUTH AFRICA - Cape Town, Western Cape - Table Mountain from the Waterfront

Table Mountain vista des del waterfront de Cape Town

Formes de pujar a Table Mountain n’hi ha moltes, la forma més ràpida i còmoda (i també menys econòmica) és agafar el telefèric per 185 rands (16€) que et puja i et baixa de la muntanya en menys de cinc minuts. Si aquesta no és una opció, sempre pots fer com António de Saldanha, el primer europeu en posar els peus a Table Bay i en documentar una ascensió a Table Mountain. Saldanha, que no tenia gaire sentit de l’orientació per ser capità, va pujar al cim de Table Mountain per buscar el Cap de Bona Esperança després d’haver-se perdut per segona vegada en la seva expedició a la Índia i haver perdut dos vaixells de la flota. Aquesta pujada, li va costar una petita escaramussa amb un khoikhoi de la que en va sortir ferit. Tu pots evitar-ho prenent altres rutes a peu més senzilles des de la pròpia ciutat, o des de les muntanyes del parc regional de Table Mountain; Devil’s Peak, Lion’s Head o Signal Hill.

Un espectacle misteriós.

Durant els mesos d’estiu austral (de gener a març) al cim de la muntanya hi té lloc un fenomen curiós. Una fina capa de núvols es forma a dalt de tot de l’altipla i flueix cap a la ciutat, però es dispersa a pocs metres d’haver deixat el cim. El núvol es queda quasi permanentment a la muntanya, estirat horitzontalment sobre Table Mountain formant el que semblen unes estovalles sobre una taula, per això molts ciutadans de Cape Town anomenen al núvol “the table cloth”.

SOUTH AFRICA - Cape Town, Western Cape - The Table Cloth

La meva primera impressió del table cloth des de l’hotel

Al voltant d’un fet tant singular no falten mites i llegendes que intentin donar una explicació dels seus orígens. La història més popular relata la història d’un pirata que decideix retirar-se de la seva vida al mar per viure de la contemplació a les muntanyes de Table Bay. Un home de costums, Van Hunks anava sempre a fumar sota el mateix arbre amb vistes a la ciutat fins que, un bon dia, es troba que un home amb barret i vestit negres està fumant al mateix lloc (a saber què fumaria aquest…). L’home misteriós el saluda pel seu nom (Ort o Jan, segons la font que consultis) i el pirata, per no ser maleducat, s’asseu al seu costat i fan petar la xerrada. Conversant sobre el seu gust pel tabac, l’home de negre diu ser el millor fumador del món, cosa amb la que Van Hunks discrepa. Per solucionar-ho, decideixen retar-se a una batalla de fumadors, on el que més temps aguanti fumant en sortiria guanyador. El concurs va durar molt de temps. Tant, que el núvol de fum va cobrir la muntanya en el seu punt més alt.

Quan Van Hunks es va començar a sentir cansat, va veure com el seu competidor perdia l’equilibri per l’esforç. L’home va caure a terra perdent al barret i deixant a la vista les seves banyes vermelles. En aquest moment, va ser quan Van Hunks es va adonar que estava retant al Diable i que l’havia vençut. El Diable, ofès per haver sigut derrotat per un mortal, condemna al pirata a viure tota l’eternitat com una bola de fum a la muntanya. Des d’aleshores, cada cop que un núvol corona la muntanya, es diu que Van Hunks està retant al Daible per tornar a ser humà.

Un vent curatiu.

La meteorologia té també una forma d’aproximar-se a la realitat dels núvols a Table Mountain.

Durant els mesos d’estiu, el vent de sud-est arrossega la humitat càlida de False Bay pocs quilòmetres fins a Table Bay, on ascendeix la muntanya fins condensar-se als mil metres d’altura, deixant la zona sempre coberta de núvols.

Per aquest motiu no és d’extranyar que Jardí Botànic de Kirstenbosch estigui situat tant estratègicament a sota d’aquest corrent d’aire humit. La contínua arribada de vapor d’aigua provinent de la condensació que esprodueix al cim de Table Mountain converteix el parc en un espectacle exhuberant de colors, olors i biodiversitat de molt baixa empremta ambiental i una altra de les visites que cal fer abans de marxar de Cape Town.

SOUTH AFRICA - Kirstenbosch, Western Cape - Table Mountain from the Botanical Garden

Un dels exemples de la exhuberància del Jardí de Kirstenbosch

El vent de sud-est no només dóna vida al jardí botànic si no a tota la ciutat de Cape Town, es coneix a la zona com South Easter o Cape Doctor – el metge del Cap – per la seva capacitat de netejar l’aire de la ciutat de pols i contaminació un cop arribada la primavera austral. És comú sentir pels carrers de Cape Town a final d’hivern, quan encara fa fred, que la gent necessita que vingui el metge per animar i restaurar l’ambient de la ciutat.

Una ciutat de colors.
Aquest vent curatiu fa efecte només posar els peus a la ciutat, però no és la única cosa estimulant de Cape Town. Des de l’estil europeu colonial del centre de la ciutat fins als barris de barraques (o townships) de les afores, hi ha una combinació sorprenentment espontània de colors, olors, fauna i flora que mai esperaries d’una ciutat africana per l’informació que rebs dels mitjans. Les vistes imponents de Table Mountain són un complement perfecte als colors de les cases dels antics barris d’esclaus, o del bon humor de la gent, del temps primaveral, de la sorra blanca de les platges, del blau del Waterfront i de l’esperit optimista i emprenedor no només de la ciutat, sinó del país sencer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s